Drumband

geertDSC 1278 2

Drumband

De drumband werd opgericht in 1955 door Jan Van Werde en is steeds een voorloper geweest in België.   Begin jaren ’60 nam Frans Winters de leiding over en begon populaire muziek te arrangeren voor de drumband.   Dit was werkelijk uniek in die tijd en drumband-instructeurs uit de wijde omgeving kwamen naar de Achelse repetities kijken, om te zien “hoe het moest”.

Onder de leiding van Frans Winters en zijn opvolger Henri Ieven werden ook diverse mooie wedstrijdresultaten behaald. In de marsdiscipline behaalden ze verschillende nationale titels en bovendien 2 gouden en 2 zilveren medailles op het WMC (Wereld Muziek Concours) in het Nederlandse Kerkrade.

Eind jaren ’70, onder de leiding van Luc Van Baelen, werd het accent verlegd naar het meer melodische, onder de vorm van een ‘Percussie Orkest’ – voor die tijd een ware revolutie.

In 1988 werd Leon Camp, inmiddels een bekend Nederlands componist van slagwerkmuziek, aangesteld als instructeur van het “slagwerkensemble”. Onmiddellijk liet hij een vernieuwende wind waaien in het korps, door de introductie van een weloverwogen mix van ritmische en melodische slagwerkinstrumenten. Hiervoor was, en is nog steeds, een serieuze investering in nieuwe instrumenten nodig, zoals buisklokken, (bass-) marimba, vibrafoon, extra bass-drums, enz.

 

Deze investeringen bleven niet zonder resultaat. In de jaren ’80 en ’90 werd het slagwerkensemble verschillende keren nationaal kampioen in superieure afdeling bij muziekbond Fedekam.   De recentste titel dateert van 2010, toen Kempenbloei provinciaal kampioen werd in superieure afdeling met 90.83% van de punten.   Bij de nationale kampioenschappen in Leuven werden ze tweede met 93%.

In het verleden werden reeds vele titels behaald op de Internationale Mars- en Showwedstrijden der Lage Landen in Hamont waarvan de meest recente in 2016 met als resultaat “Kampioen der Lage Landen” en de “Trofee André Rijcken ” voor de hoogste score over het ganse toernooi.

Dirigent Marc Dufour

db slagcon2016PB060479

Dirigent Marc Dufour  werd geboren op 19 oktober 1970 te Oostende.   Hij studeerde slagwerk en notenleer in Oostende en Leuven en werd in 1996 zelfs laureaat van de gerenommeerde wedstrijd ‘Tenuto’.
Marc geeft sinds 1993 les aan verschillende Vlaamse muziekacademies.

Naast zijn lespraktijk is hij veelvuldig werkzaam als uitvoerend slagwerker en percussionist bij tal van orkesten en produkties, waaronder het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, I Fiamminghi, Prometheus Ensemble en De Beethoven Academie. Hij werkte samen met bekende musici en dirigenten zoals Pieter Wispelwey en Jaap van Zweden.

Marc is ook bijzonder actief in de wereld van de amateurmuziek als componist, arrangeur en dirigent. Sinds 2012 is hij verbonden aan ‘Kempenbloei’, momenteel als dirigent van beide drumbands. Op 18 oktober 2015 behaalde hij met de drumband 91,2 % tijdens de VLAMO-wedstrijd te Lommel. Daarmee behaalden zij de titel “nationaal kampioen in de afdeling uitmuntendheid”.